Bavodag en Keizerschieten

Op zondag 6 oktober heeft het Schuttersgilde St. Bavo het schuttersseizoen 2019 op traditionele wijze afgesloten. De dag begon met een kerkdienst in de St. Bavo kerk. Het was weer een mooie viering die mede werd opgeluisterd door muziek van de drumfanfare en met medewerking van onder andere de vendeliers en marketentsters. Helaas door de voorspelde regen werd besloten om de vendelhulde op het kerkplein niet te laten doorgaan.

Eenmaal terug in het dorpshuis kon iedereen opdrogen en opwarmen en stond er weer een heerlijke lunch klaar voor alle leden. Na de lunch was het tijd voor alle bedankjes en het huldigen van de jubilarissen.

Bedankjes:
Jochem Reulink werd bedankt voor zijn inzet binnen het bestuur. Begin dit jaar is Jochem gestopt met zijn werkzaamheden als bestuurslid omdat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin.

Jubilarissen:
Stijn Scholten werd gehuldigd vanwege zijn 12,5 jarig lidmaatschap
Hannie Goris werd gehuldigd vanwege haar 12,5 jarig lidmaatschap
Jochem Vermeulen werd gehuldigd vanwege zijn 25 jarig lidmaatschap
Koningin Antoinette Puntman werd gehuldigd vanwege haar 25 jarig lidmaatschap
Bert Broekhuizen was niet aanwezig maar zal door het bestuur persoonlijk op een later moment worden gehuldigd. Bert was 25 jaar steunend lid van ons gilde.

Als laatste waren er nog de gebruikelijke bedankjes voor de beheerders van het Dorpshuis voor de prettige samenwerking het afgelopen jaar, ons koningspaar Hans en Antoinette Puntman en ons keizerspaar Ronald en Debby voor hun inzet het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar kijkt het Schuttersgilde terug op een jaar waarin zij samen gebouwd hebben. Er zijn het afgelopen jaar tradities behouden maar we hebben ook tradities los moeten laten. Ook is er een nieuwe traditie ontstaan. De grootste verandering was dit jaar het koningschieten, koningshulde en bal. Dit jaar voor het eerst volledig gehouden tijdens de Lentekriebels. We kunnen terug kijken op een mooi weekend.

Ook is tijdens bavodag een nieuwe traditie gestart; het keizerschieten. Voorheen werd onze koning automatisch het jaar opvolgend aan zijn koningsjaar keizer. Het idee ontstond om hiervoor te gaan strijden door het schieten op de vogel. Een strijd tussen oud koningen en koninginnen. Maar liefst 13 oud koningen en koninginnen streden mee om deze titel. Op een koud, nat en winderig terras bij het dorpshuis was het na 204 schoten Elly Buurman die de laatste splinter van de vogel naar beneden schoot. Zij mag zich (nadat zij in 2012 de eerste schutterskoningin werd van ons gilde) nu ook de eerste keizerin (door het schieten op een vogel) noemen. Elly heeft deze titel voor een jaar aanvaard.

Bavodag werd binnen in de theaterzaal afgesloten met het huldigen van onze nieuwe keizerin. Onder de klanken van het Wilhelmus werd door de officieren het zilver omgehangen. Daarna werd er nog een vendelhulde gebracht en werd de dag afgesloten met het lang zal ze leven.

Een mooie en geslaagde afsluiting van het schuttersjaar 2019.

Reacties zijn gesloten.