Home

Hartelijk welkom op de website van Schuttersgilde St. Bavo Angeren!

Oktoberfeesten Sittard

Het Schuttersgilde St. Bavo wilde weer eens een keer wat anders. Ze wilden weer eens deelnemen aan een mooie straatparade of optocht. Deze werd al snel gevonden bij de oktoberfeesten in Sittard. Er werd door het secretariaat ingeschreven in de hoop uitgenodigd te worden. Hoe mooi zou het zijn om als Schuttersgilde St. Bavo tussen ruim 40 andere gilden en schutterijen te lopen tijdens een heus oktoberfeest? Nou, dat hebben we afgelopen zondag 13 oktober mogen ervaren.

Na een lange en gezellige heenreis samen met de gilden van Huissen kwamen we rond 11.45 uur aan in Sittard. We marcheerden naar een mega feesttent die 2 verdiepingen telde voor een heerlijke bak koffie. Direct waren we in de sferen van het “Oktoberfest”. Grote tenten, Oostenrijkse aankleding, Lederhose, grote bierpullen en natuurlijk de egelӓnder muziek. De optocht van schutterijen en gilden moest nog beginnen maar de dag leek al geslaagd.

Eenmaal opgesteld voor de optocht in de warme oktoberzon konden we vertrekken. Hoe moesten we eigenlijk lopen? Nou, dat zie je vanzelf wel, hoorden we iemand zeggen. En niets was minder waar. Zoveel mensen bij elkaar, mee zingend en dansen op de muziek die wij speelden……wat een feest! Met marsen als Chodounska, Bӓrner Musikanten en natuurlijk Böhmischer Traum werden we letterlijk door de optocht gedragen. In één woord geweldig!

Na de optocht, die ruim een uur duurde, was het natuurlijk ook tijd om in de tent en op de kermis te genieten van de oktoberfeesten. Na een geslaagde dag vertrok om 18.15 uur de bus weer terug richting Angeren.


Iedereen was zo enthousiast dat er eigenlijk al snel gesproken werd over Sittard 2020! Wilt u meer zien van de Oktoberfeesten in Sittard, kijk dan op de website www.oktoberfeestsittard.nl of op YouTube (zoekterm  Oktoberfeesten Sittard of Oktoberfeesten Sittard 2019) en voor onze eigen foto’s natuurlijk op onze fotopagina. Het Schuttersgilde St Bavo hoopt er op zondag 18 oktober 2020 wederom bij te zijn in Sittard!

Bavodag en Keizerschieten

Op zondag 6 oktober heeft het Schuttersgilde St. Bavo het schuttersseizoen 2019 op traditionele wijze afgesloten. De dag begon met een kerkdienst in de St. Bavo kerk. Het was weer een mooie viering die mede werd opgeluisterd door muziek van de drumfanfare en met medewerking van onder andere de vendeliers en marketentsters. Helaas door de voorspelde regen werd besloten om de vendelhulde op het kerkplein niet te laten doorgaan.

Eenmaal terug in het dorpshuis kon iedereen opdrogen en opwarmen en stond er weer een heerlijke lunch klaar voor alle leden. Na de lunch was het tijd voor alle bedankjes en het huldigen van de jubilarissen.

Bedankjes:
Jochem Reulink werd bedankt voor zijn inzet binnen het bestuur. Begin dit jaar is Jochem gestopt met zijn werkzaamheden als bestuurslid omdat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin.

Jubilarissen:
Stijn Scholten werd gehuldigd vanwege zijn 12,5 jarig lidmaatschap
Hannie Goris werd gehuldigd vanwege haar 12,5 jarig lidmaatschap
Jochem Vermeulen werd gehuldigd vanwege zijn 25 jarig lidmaatschap
Koningin Antoinette Puntman werd gehuldigd vanwege haar 25 jarig lidmaatschap
Bert Broekhuizen was niet aanwezig maar zal door het bestuur persoonlijk op een later moment worden gehuldigd. Bert was 25 jaar steunend lid van ons gilde.

Als laatste waren er nog de gebruikelijke bedankjes voor de beheerders van het Dorpshuis voor de prettige samenwerking het afgelopen jaar, ons koningspaar Hans en Antoinette Puntman en ons keizerspaar Ronald en Debby voor hun inzet het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar kijkt het Schuttersgilde terug op een jaar waarin zij samen gebouwd hebben. Er zijn het afgelopen jaar tradities behouden maar we hebben ook tradities los moeten laten. Ook is er een nieuwe traditie ontstaan. De grootste verandering was dit jaar het koningschieten, koningshulde en bal. Dit jaar voor het eerst volledig gehouden tijdens de Lentekriebels. We kunnen terug kijken op een mooi weekend.

Ook is tijdens bavodag een nieuwe traditie gestart; het keizerschieten. Voorheen werd onze koning automatisch het jaar opvolgend aan zijn koningsjaar keizer. Het idee ontstond om hiervoor te gaan strijden door het schieten op de vogel. Een strijd tussen oud koningen en koninginnen. Maar liefst 13 oud koningen en koninginnen streden mee om deze titel. Op een koud, nat en winderig terras bij het dorpshuis was het na 204 schoten Elly Buurman die de laatste splinter van de vogel naar beneden schoot. Zij mag zich (nadat zij in 2012 de eerste schutterskoningin werd van ons gilde) nu ook de eerste keizerin (door het schieten op een vogel) noemen. Elly heeft deze titel voor een jaar aanvaard.

Bavodag werd binnen in de theaterzaal afgesloten met het huldigen van onze nieuwe keizerin. Onder de klanken van het Wilhelmus werd door de officieren het zilver omgehangen. Daarna werd er nog een vendelhulde gebracht en werd de dag afgesloten met het lang zal ze leven.

Een mooie en geslaagde afsluiting van het schuttersjaar 2019. Binnenkort alle foto’s.

Rivierjutten

Via de gemeente Lingewaard heeft het Schuttersgilde meegedaan aan het project ‘Rivierjutters’ om daarmee een bijdrage te leveren aan een schone leefomgeving en om een extra zakcentje bij te verdienen voor de vereniging.

Zaterdag 28 September was het ‘onze’ dag om een stuk, langs de rivier schoon te maken. En gelukkig was het droog…….

In grote lijnen liep ons gebied vanaf de Sterreschans langs het Pannerdensch Kanaal tot aan de Pannerdense Kop voorbij Fort Pannerden. En daarna weer langs de waal richting Doornenburg en via de Waalwijk weer terug. Een flinke oppervlakte.

Met zo’n 19 personen hebben we toch ruim 15 zakken rommel verzameld. Stenen palen, grote stukken hout en stukken touw, landkaarten en kastdeuren. Maar er werden zaken gevonden als botjes en schedels van dieren.

Terugkijkend was het een geweldig leuke en actieve morgen! Enkele foto’s van deze actieve ochtend zijn terug te vinden op de fotopagina.

Federatieve Schuttersdag Zevenaar

Na een mooie en hete zomervakantie was het schuttersgilde vanaf 21 augustus weer druk aan het repeteren geslagen want afgelopen zondag 15 september was het weer tijd voor de Federatieve Schuttersdag. Een afsluitend concours van de Gelderse Schutters Federatie St. Hubertus. Hieraan kunnen alle leden van de vier Gelderse Schutterskringen deelnemen. Dit jaar was er een deelnemersveld van 34 verenigingen. De Federatieve Schuttersdag vond dit jaar plaats in het hart van de schutterswereld; Bij Schutterij St. Andreas-Grieth Zevenaar.

Al om 7.15 uur gingen de eerste schutters richting Zevenaar voor de officiële ontvangst en de erewijn. Na de inspectie van de erewacht werd de nieuwe commissaris van de koning, Dhr. John Berends, geïnstalleerd als de nieuwe beschermheer van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus.

Na de officiële opening was Schuttersgilde St. Bavo als 5e deelnemers aan de beurt. Na het defilé volgde een marsroute door het centrum van Zevenaar van ruim 2.5 kilometer. Aansluitend volgden nog de vendelwedstrijden, marketentsterwedstrijden, muziekwedstrijden en uiteraard het Federatief Koningschieten waar het allemaal om draait deze dag. Schuttersgilde St. Bavo ging uiteindelijk met de volgende prijzen naar huis.

Marcheren: 135 punten een 1e prijs
Defileren: 171 punten een 1e prijs
Vendelen senioren klassiek: 19 punten een 1e prijs
Vendelen aspiranten klassiek: 13,5 punten een 3e prijs
Marketentsters: 210 punten een 3e prijs
Muziekwedstrijden: 84,5 punten een 1e prijs

Bij het individueel acrobatisch vendelen senioren haalde Tom Loeters met 65 punten de 10e plaats. Wouters Ruijsch was de beste individueel acrobatisch vendelier deze dag, want hij werd 1e met 74 punten.

Het was weer een zeer geslaagde dag.

Vakantie

Met een open repetitie op het terras bij het dorpshuis heeft het Schuttersgilde het eerste deel van het seizoen afgesloten. Het schuttersgilde gaat nu genieten van een welverdiende vakantie.

De repetities beginnen weer op woensdag 21 augustus 2019. Het Schuttersgilde begint dan aan de voorbereidingen voor de Federatieve Schuttersdag van zondag 15 september.

Fijne vakantie!!

Doneert U ook uw statiegeld?

Het Schuttersgilde St. Bavo heeft zich opgegeven bij de Coop in Angeren om een extra zakcentje bij te verdienen voor onze vereniging. Het Schuttersgilde is hier voor uitgeloot

Hoe werkt het? Breng al uw statiegeldflessen en kratten naar de Coop in Angeren en lever deze in bij de flessenautomaat. Druk dan vervolgens op de GELE knop en hiermee doneert u uw statiegeld aan onze vereniging.

De actie voor onze vereniging loopt van 1 juli 2019 tot en met 30 september 2019. De opbrengst gaat dan naar onze vereniging. Wij danken iedereen alvast hartelijk voor uw bijdrage.

Open repetitie: Woensdag 3 juli 2019 om 19.30 uur

Op woensdag 3 juli  is de laatste repetitie en dat ook het Schuttersgilde weer genieten van een wel verdiende vakantie. Maar voor het zover is houden wij een nog een open repetitie. We beginnen om 19.30 uur. Dit keer zitten we op het terras van het Dorpshuis in Angeren, gelegen aan de Emmastraat 23. Iedereen is van harte welkom! Tot woensdag!

Kringdag 2019

Op zondag 16 juni was het voor Schuttersgilde St. Bavo weer tijd voor de jaarlijkse Kringdag van de Kring Rijk van Nijmegen – de Betuwe. Dit jaar georganiseerd door de 100 jarige Schutterij de Vriendenkring uit Leuth.

Voor het Schuttersgilde een bijzondere dag, want voor het eerst droegen zij hun nieuwe petten. De oude colbag voldeed niet meer, was vuil en ook niet meer leverbaar. Na lang wikken en wegen is er besloten dat er een nieuwe moest komen. De leden besloten dat het pet moest worden en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Vanaf nu zal het schuttersgilde haar nieuwe pet dragen.

Het Koningspaar, koningsbeschermers, commandant en tamboermaïtre waren alweer vroeg op pad voor de ontvangst en de erewijn. Na de commandantenbespreking marcheerde iedereen af naar het sportveld alweer de officiële opening plaatsvond en de start van de wedstrijden.

Het was prachtig weer en het Schuttersgilde deed weer aan veel wedstrijden mee. Schuttersgilde St. Bavo behaalde deze dag de volgende prijzen:
Marcheren: Vaandelafdeling, 132 punten een 2e prijs
Defileren: Superieure A, 183 punten een 1e prijs
Vendelen junioren: 14,5 punten een 3e prijs met helaas een degradatie
Vendelen Senioren: 16,5 punten een 3e prijs

Sinds een aantal jaren deed de drumfanfare ook weer mee met de muziekwedstrijden. In de superieure B brachten zij 2 stilstaande werken ten gehore te weten My Girl en de mars Musicatharina. Met dit optreden kreeg zij van de jury 83,5 punten. Dit bleek goed voor een 1e prijs.

Onze tamboermaïtre Jochem Reulink mocht zich bij de prijsuitreiking laten kronen tot beste tamboermaïtre van de dag!

Binnenkort een mooie fotoreportage van deze geslaagde dag.

Rabobank Clubkas Campagne 2019

De Rabobank clubkas campagne staat weer voor de deur. Bent u lid van de Rabobank? Stem dan tussen 15 en 28 april voor de Clubkas campagne 2019. Stem op Schuttersgilde St. Bavo!! Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe heeft voor dit jaar voor de regio Maas en Waal een bedrag van € 150.000 euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag zal gedeeld worden door het aantal stemmen dat is uitgebracht. Het bedrag vermenigvuldigd met het aantal stemmen op de vereniging is dan de extra bijdrage voor de vereniging.

Ook het Schuttersgilde St. Bavo is weer één van de muziekverenigingen die dit jaar meedoet. We kunnen een extra steentje altijd goed gebruiken voor onder andere het onderhoud van onze instrumenten, aanschaf van nieuwe gildeattributen en de aanschaf van kledingstukken voor ons uniform.

Draagt u Schuttersgilde St. Bavo ook een warm hart toe? STEM DAN OP SCHUTTERSGILDE ST. BAVO!!! Ga naar de website van Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe of klik hier om direct uw stem uit te brengen!

Bedankt  namens het Schuttersgilde St. Bavo.

Koningspaar 2019: Hans en Antoinette Puntman

“Tradities meenemen de toekomst in” was het motto voor deze nieuwe opzet van ons koningschieten. In samenwerking met “De Letste Stuyver” en de organisatie van de “Lentekriebels” was er een mooi tweedaags programma op papier gezet voor zaterdag 6 en zondag 7 april. En aan het weer heeft het dit jaar zeker niet gelegen!

Nadat op zaterdag alles was opgebouwd en de lentekriebels om 15.00 uur waren geopend door het schuttersgilde werd begonnen met het koningschieten. Koningspaar Ronald en Debby werden bedankt voor hun inzet als koningspaar het afgelopen jaar en het koningszilver werd van Ronald afgenomen. Als nieuwe kandidaten traden Elly Buurman en Hans Puntman naar voren. Na 114 schoten was het uiteindelijk Hans Puntman die zich voor de derde maal schutterskoning mocht noemen. Samen met zijn vrouw Antoinette zijn zij het nieuwe koningspaar 2019.

Direct na de installatie van de nieuwe koning heeft het schuttersgilde heerlijk gegeten bij “De Letste Stuyver” om vervolgens direct weer te vertrekken voor de huldiging van het nieuwe koningspaar. Nadat de toegang tot de woning van het koningspaar was vrijgemaakt door de aanwezige bielemannen Jochem Vermeulen en Jeroen Krautz werd door de commandant en de voorzitter het kersverse koningspaar getoond aan het publiek. Na de muzikale aubade vertrok het gilde met het nieuwe koningspaar weer terug naar de feesttent waar iedereen kon genieten van een mooie feestavond onder de muzikale klanken van de band “Cabrio”

Maar de volgende ochtend was het hele schuttersgilde alweer om 8.00 uur aanwezig in de feesttent en niet veel later trok het gilde weer naar het adres van het nieuwe koningspaar voor de reveille en een stevig ontbijt. Na het ontbijt was er voor het eerst een kerkdienst in de feesttent. Onder het motto “Tradities meenemen de toekomst in” was het een mooie en bijzondere viering in een goed gevulde feesttent.

Na een kopje koffie en ‘bavobrood’ werd onder een warm lentezonnetje het prijsschieten en de bielemanwedstrijden afgewerkt. De prijzen werden als volgt verdeeld:

Prijsschieten:
1e Prijs (kop): Raymond Kuster
2e Prijs (linker vleugel): Jan Molthoff
3e Prijs (rechter vleugel): Patrick Scholten
4e prijs (staart): Jochem Vermeulen

Beste bieleman voor dit jaar is Tom Loeters met een spectaculaire tijd van 47 seconden. En beste bielevrouw voor dit jaar is Debby Slinkman geworden.

Aan het eind van de middag heeft het Schuttersgilde haar medewerking verleend aan de prijsuitreiking van de zeepkistenrace die deze dag gehouden werd. Daarna duurde het feest in de tent nog voort onder de muzikale klanken van “Summerland”. Het schuttersgilde kan terugkijken op geslaagd weekend.

Klik hier voor de foto’s.